Evenemang

Tisdag 22 oktober – Per Faxneld – Ockulta stumfilmer

Per Faxneld, docent i religionshistoria, berättar om den ockulta bakgrunden till två berömda stumfilmer. Dels ”Nosferatu” (1922), där produktionsbolaget drevs av ockultister och filmen fylldes med vinkar om detta. Dels den svensk-danska ”Häxan” (1922), som filmades nattetid i en strikt tillsluten lokal där regissören försökte framkalla hysteriska tillstånd hos skådespelerskorna (delvis fattiga gummor han plockat …

Evenemang

Tisdag 3 december – Aleksander Heggelund – Polar Spirits and the Arctic Gothic in ‘The Captain of the Polestar

In 1883, Sir Arthur Conan Doyle, renowned author of Sherlock Holmes, published the gothic short story ‘The Captain of the Polestar’ based in part on his experience of the Greenland Sea as a ship’s surgeon on a whaling ship. The ghost story draws on common themes from gothic literature, while examining imperial anxieties and the …

Evenemang

Tisdag 19 november – Anna Carlstedt – Renässanskväll i det ockultas tecken: Nostradamus och Katarina av Medici

Nostradamus berömda profetior, skrivna på vers, är en nattsvart fresk över mänskligt lidande. Olycksbådande järtecknen löper som en röd tråd genom de tusen stroferna. Men vem var denne läkare och astrolog, som påstås kunna bota farsoter och skåda in i framtiden? Och vilken roll spelade den mäktiga drottningen Katarina av Medici i hans liv? Författaren …

Evenemang

Tisdag 29 oktober – Ola Wikander – Dekadens och fantastik: Stjärnan, Gryningens son

Språkhistorikern och teologen Ola Wikander berättar om sin nu avslutade fantastiktrilogi “Stjärnan, Gryningens son”, som påbörjades 2012 med “Serafers drömmar” och nu avslutas med “Den Store guden Slump” och en stor omnibusvolym som innehåller hela serien. Det är en berättelse om religion och svek, om övervinnandet av människodjurets begränsningar, samhällskollaps, syner och ödesbestämdhet – om …

Evenemang

Tisdag 15 oktober – Cecilia Carlander – En kväll om Brygge-den-Döda

Vi firar Alastors utgivning av Brygge-den-Döda. Belgaren Georges Rodenbach roman publicerades för första gången 1892 och är ett av dekadenslitteraturens och symbolismens förnämsta verk. Det här är en poets roman – om man kan kalla det för roman – metaforiskt tät och visionär i sin stil. Översättaren Cecilia Carlander är på plats och kommer att …

Evenemang

Tisdag 8 oktober – Therese Bohman – Sanningsberget

Med Sanningsberget återvänder Therese Bohman till Kolmården, där hon själv växte upp. Det är en uppväxtskildring med inslag av spänning som ställer frågor om konst och sanning, men också om hur man formas till den person man blir. Här möter hon Hillevi Norburg i ett samtal om förhållandet mellan liv och dikt. Välkommen till Chimäras …

Evenemang

Tisdag 17 september – Katarina O’Nils Franke – Filosofisk afton med Rilke

Poeten Rainer Maria Rilke föddes 1875 i Prag och har genom sina dikter och brev blivit en tidlös röst som många återkommer till. I aktuella antologin ”Rilke och filosoferna” (ellerströms förlag) möter vi Rilkes tänkarsida och lär oss mer om hur filosofer använt sig av honom. Antologins redaktör Katarina O’Nils Franke (utgav 2021 biografin ”Den …

Evenemang

10 september – Hillevi Norburg – Sekelskiftets dekadenta böcker

Fascineras du av livets nattsida? Lider du kanske av livsleda och ett hypersensibelt estetiskt sinne? För dekadenterna var svaret: ja. I litteraturens, ockultismens, drogernas och utsvävningarnas artificiella paradis sökte de en sista spasmodisk retning innan världens utslocknande. Hillevi Norburg – författare, översättare och förläggare på dekadensförlaget Alastor Press – guidar oss genom det sena 1800-talets …

Evenemang

3 september – Sara Bonadea George – Törnekrona av slån, Kristi kors av rönn

En kväll om hur växter i europeisk folklore har associerats med bibliska gestalter och motiv. Föreläsningen hålls av Sara Bonadea George, författare till boken ”Blodets blomma: Växter i svensk folktro” Välkommen till Chimäras litterära salong! Tisdagar klockan 18 samlas vi för att lyssna på en uppläsning, ett föredrag eller ett samtal kring en bok eller …